Najnowsze wydanie poradnika żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia

Żywienie dziecka

W dobie łatwego dostępu do informacji liczba źródeł, z których można czerpać wiedzę na temat diety małego dziecka jest większa niż kiedykolwiek. To pozytywne zjawisko, jednak zdarza się, że prowadzi do chaosu informacyjnego, a nierzadko do utrwalania błędów żywieniowych, które – zwłaszcza w okresie 1000 pierwszych dni życia – niosą za sobą poważne zdrowotne następstwa. Warto zaufać ekspertom i zapoznać się z najnowszym poradnikiem, gdzie znajdziemy przykładowe jadłospisy oraz pomocne wskazówki, które w przystępny i praktyczny sposób przedstawią aktualne zalecenia związane z żywieniem dzieci w wieku od 1. do 3. roku życia.

Co znajdziemy w poradniku?

W poradniku znajdziemy pełną wiedzę na temat organizacji posiłków, doboru produktów w diecie, ich wartości odżywczej, a także sposobu przygotowywania odpowiednich potraw. Przykładowe jadłospisy ułatwią nam przygotowanie posiłków zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia małego dziecka. Dowiemy się o szkodliwości niektórych produktów takich, jak np. cukier, a także przeczytamy praktyczne wskazówki jak ograniczać w diecie jego nadmierne spożycie. Zapoznamy się też z listą produktów, które warto wyeliminować z diety dziecka – znajdziemy na niej głównie te zaliczane do żywności wysokoprzetworzonej. Przekonamy się, że warto sprawdzać, czy żywność, którą podajemy dzieciom nie zawiera cukru, soli, tłuszczów trans, a także barwników, sztucznych aromatów i konserwantów. A to wszystko podane w bardzo przystępny sposób.

„Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia” powstał w odpowiedzi na liczne pytania rodziców. Mam nadzieję, że jego lektura będzie dla Państwa cenną pomocą w dokonywaniu pozornie prostych, jednak niezwykle istotnych wyborów żywieniowych – pisze we wstępie dr n. med. Tomasz Maciejewski, dyrektor Instytutu Matki i Dziecka.

Jakie są najnowsze zalecenia, najważniejsze aktualizacje?

W Poradniku zawarto najnowsze zalecenia dotyczące diety dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia. Warto wiedzieć, że:

  1. Tłuszcze powinny dostarczać 35–40% całkowitej energii tak, aby zabezpieczać wydatek energetyczny dziecka, jego wzrost i rozwój. Bardzo ważna jest podaż odpowiedniej jakości tłuszczu, w tym źródeł nienasyconych kwasów tłuszczowych (oleje roślinne: olej rzepakowy, oliwa z oliwek), a zwłaszcza długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (ryby morskie).
  2. Udział energii z węglowodanów w ogólnej puli energetycznej powinien wynosić 45-65%. Należy ograniczać tzw. cukry dodane (czyli cukry stosowane w produkcji żywności i przygotowywaniu potraw) do poniżej 10% energii ogółem. Zaleca się podawać produkty, które są źródłem węglowodanów złożonych, takie jak pełnoziarniste pieczywo, kasze, makaron i produkty z mąki z pełnego przemiału. Takie produkty dostarczają odpowiednią ilość błonnika, który reguluje pracę przewodu pokarmowego.
  3. Zapotrzebowanie dziecka w wieku 13.–36. miesiąca życia na witaminę D od 15 µg (600 j.m.) do 25 µg (1000 j.m.) w zależności od masy ciała i podaży witaminy D w diecie, na żelazo – 7 mg, a na jod – 90 µg. Te składniki są najczęściej niedoborowe w diecie małych dzieci.
  4. Głównym źródłem płynów powinna być woda dobrej jakości. Dzieci nie powinny pić słodzonych i gazowanych napojów. Mimo, że soki z owoców i warzyw są źródłem różnych składników pokarmowych, ich nadmiar nie jest wskazany w żywieniu dzieci. Dziennie nie powinno się podawać dziecku więcej niż jedną porcję soku 100–120 ml (ok ½ szklanki).

Zdaję sobie sprawę, że nie jest łatwo w praktyce dostosować dietę małego dziecka do jego specyficznych potrzeb i zaleceń Ekspertów. Poradnik jest praktycznym narzędziem, które w zrozumiały i przejrzysty sposób dostarcza wiedzy na temat aktualnych zaleceń dotyczących żywienia dzieci po pierwszym roku życia rodzicom. Zawiera dodatkowe ułatwienie w postaci inspirujących jadłospisów – mówi prof. nadzw. dr hab. n. med. Halina Weker, Zakład Żywienia, Instytut Matki i Dziecka w Warszawie.

Gdzie go znaleźć?

Poradnik dostępny jest bezpłatnie na stronie: www.1000dni.pl oraz na stronie www.imid.med.pl w zakładce “Do pobrania”. Mam nadzieję, że przyczyni się on do poprawy żywienia małych dzieci, bo jak wiadomo, wiek od 1 do 3 roku życia jest ważnym etapem programowania żywieniowego w ciągu 1000 pierwszych dni życia dziecka – mówi Karolina Łukaszewicz, ekspert programu edukacyjnego „1000 pierwszych dni dla zdrowia”. I dodaje: na stronie www.1000dni.pl, mogą Państwo znaleźć dodatkowe porady na temat właściwego żywienia dziecka od poczęcia do około 3. roku życia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *