O jakich witaminach należy bezwzględnie pamiętać w okresie ciąży i w jakiej postaci najlepiej je przyjmować? Podpowiadamy.
Ciąża jest czasem, w którym szczególnie trzeba o siebie dbać. Prowadzony przez nas tryb życia oraz wszystko to, co spożywamy, ma bezpośredni wpływ na rozwój naszego dziecka. W czasie ciąży nie należy zapominać o zdrowiej diecie, która dostarczy nam i naszemu maluchowi wszelkich niezbędnych składników pokarmowych.
W naszym menu nie powinno zabraknąć białek, węglowodanów, tłuszczy, witamin i minerałów w odpowiednich ilościach. Aby je wszystkie organizmowi dostarczyć, należy jeść różnorodnie i korzystać wyłącznie z naturalnych, zdrowych produktów. Wszelką przetworzoną żywność należy od razu wyrzucić z jadłospisu. Bardzo istotną rolę w czasie ciąży odgrywają witaminy. Ich niedobór może prowadzić do zaburzeń fizjologicznych u dziecka, jak również przyczyniać się do wystąpienia szeregu dolegliwości i schorzeń u matki.
Często kobiety zadają pytanie, czy ilość witamin, które zawarte są w warzywach, owocach, ziarnach, chudym mięsie i nabiale, jest wystarczająca, czy może należy wspomagać się preparatami witaminowymi? Aby wyeliminować ryzyko niedoboru którejś z ważnych witamin, raczej zaleca się przyjmowanie witamin pod postacią pigułek. Uwaga, preparaty te powinny być z rodzaju specjalnie skomponowanych mieszanek witaminowych dla kobiet w ciąży. Na rynku istnieje dziś wiele tego typu leków. Najistotniejszą witaminą, którą należy przyjmować w ciąży, i nawet jeszcze przed zajściem w ciążę, jest kwas foliowy. Ma on ogromne znaczenie, jego niedobór może prowadzić do zaburzeń rozwojowych płodu, może na przykład być przyczyną wad układu nerwowego lub niedokrwistości. Należy więc przyjmować go systematycznie. Kolejną ważną witaminą jest witamina D. Jej niedobór może powodować krzywicę, astmę, cukrzycę. W mieszance witaminowej, którą zażywamy w ciąży, nie powinno także zabraknąć witamin: A, C, E, witamin z grupy B.